El passat 30 de novembre més de 40 experts van participar a la reunió anual a Ginebra de la Xarxa Internacional de Recerca sobre Empreses, Conflictes i Drets Humans (BCHR Network), liderada per l’ICIP i constituïda formalment ara fa dos anys. L’objectiu de la trobada era debatre amb personal d’universitats, centres de recerca i ONG d’arreu del món sobre una àmplia varietat de qüestions relacionades amb el paper de les empreses en contextos de conflicte social greu o conflicte armat.
La trobada va començar amb una ponència a càrrec de Mary Martin (LSE) sobre la seguretat humana com a nou enfocament per als negocis i la construcció de la pau. Seguidament, Gina Menghini (ICoCa) i Eddy Stam (UNI Global Union) van parlar sobre la necessitat d’enfortir els mecanismes d’accés al remei davant la vulneració de drets per part de la indústria de seguretat privada. Heather Cohen (ICAR), Núria Reguart (Universitat Jaume I) i Claudia Rojas (Universitat el Externado de Colòmbia) van destacar les últimes novetats en el camp dels conflictes i drets sobre la terra.
La segona part de la sessió, coordinada per Amol Mehra (ICAR), va consistir en una pluja d’idees i una discussió oberta entre tots els participants sobre les empreses i els drets humans en territoris ocupats. En aquest espai, l’advocada Emily Schaeffer Omer-Man va presentar els principals èxits i reptes a l’hora de litigar les violacions dels drets humans en els territoris palestins ocupats.
La darrera conferència va tractar els últims avenços en qüestió de transparència i complicitat; Brian Wood (Universitat de Middlesex) va exposar el cas judicial de les exportacions d’armes del Regne Unit a Aràbia Saudita en relació al seu ús al Iemen. Així mateix, Bruce Broomhall (Universitat del Quebec) va parlar sobre com adoptar pràctiques d’adquisició responsable en cadenes de subministrament pel que fa al comerç de minerals de zones de conflicte.
Al final de la jornada, es va realitzar l’Assemblea General de la Xarxa on es va reforçar la perspectiva del conflicte en relació al desenvolupament del Tractat Vinculant de les Nacions Unides per a les empreses transnacionals i altres empreses en matèria de respecte dels drets humans. A l’assemblea, també es va destacar la necessitat de parlar dels defensors de drets humans. Alguns participants van proposar la conveniència d’explorar com la xarxa podria participar activament al Fòrum de les Nacions Unides sobre Empreses i Drets Humans.
Per acabar, es va decidir tornar a celebrar la reunió del 2018 després del tancament del Fòrum de les Nacions Unides, ja que aquest format facilita la participació i assistència d’un ampli ventall de persones de diferents països i amb diversitat de perfils professionals i de motivacions personals.

Compartir