L’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha lliurat aquest dimarts, 7 de febrer, el Premi ICIP Constructors de Pau 2016 a l’ONG Brigades Internacionals de Pau (PBI), per la seva tasca de protecció i acompanyament de defensors i defensores dels drets humans, en un acte al Parlament de Catalunya seguit per un centenar d’assistents.

La cerimònia ha estat presidida per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el president de l’ICIP, Xavier Masllorens. Per part de l’organització premiada ha recollit el guardó la responsable de PBI Estat espanyol, Montserrat García, mentre que la glossa ha anat a càrrec de la històrica activista pels drets humans i actual diputada al Congrés de Guatemala, Nineth Montenegro.

El president de l’ICIP, Xavier Masllorens, ha justificat el reconeixement a PBI perquè “estar al costat dels qui veuen conculcats els seus drets més fonamentals, i que pateixen risc per la pròpia vida i seguretat, acompanyar-los, està en el cor mateix i l’ètica de la cura que promovem des de les institucions que treballem per la pau”.

La importància de la feina que fan les Brigades Internacionals de Pau ha quedat palesa amb l’emotiu testimoni de l’activista pels drets humans Nineth Montenegro, fundadora del Grupo de Apoyo Mutuo (GAM), una organització integrada per familiars de desapareguts a Guatemala, que va rebre acompanyament i protecció de PBI els anys 80, després de denunciar el segrest i desaparició del seu marit: “Ni la meva filla ni jo estaríem vives si no hagués estat per aquesta encomiable feina, desinteressada i abnegada, dels membres de Brigades. (…) Em van donar l’oportunitat d’estar dempeus avui a Guatemala i seguir lluitant per un país millor”.

En el transcurs de la cerimònia s’ha projectat un vídeo sobre Brigades Internacionals de Pau i, seguidament, el catedràtic Antoni Pigrau, membre de la Junta de Govern de l’ICIP, ha llegit l’acta de concessió del premi. El guardó l’ha recollit, en nom de l’organització premiada, la representant internacional de PBI Estat espanyol, Montserrat García, que l’ha dedicat a totes i tots els defensors dels drets humans, “amb l’esperança que contribueixi a fer visible la important tasca que realitzen i per la que s’enfronten a amenaces, atacs i persecució”. En el seu discurs, García ha lamentat que “desafortunadament, el món segueix sent un lloc perillós per defensar els drets humans i la necessitat d’acompanyament internacional és cada vegada més gran”. La representant internacional de PBI ha destacat també “els centenars de persones voluntàries” que han integrat els equips de PBI i que són un dels “pilars fonamentals” de l’organització.

En la clausura de l’acte, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha felicitat les Brigades Internacionals i ha considerat que són un “referent necessari” ja que “necessitem tenir exemples que reforcin la cultura de pau en la nostra societat”. Forcadell ha afirmat que “la pau és molt més que l’absència de violència”, perquè “no hi ha pau sense respecte als drets humans i a la dignitat. No hi ha pau sense llibertat i justícia”.

Inspirant-se en les tècniques noviolentes de Gandhi, les Brigades Internacionals de Pau van ser creades el 1981 amb el convenciment que la presència de voluntaris internacionals podia dissuadir atacs contra la població civil en zones de conflicte. Així, des de fa 35 anys treballen en zones de conflicte on els seus voluntaris proporcionen acompanyament a activistes defensors dels drets humans o altres col·lectius i organitzacions que puguin ser amenaçades, com sindicats o comunitats indígenes. Actualment tenen equips permanents a Guatemala, Colòmbia, Mèxic, Hondures, Nepal, Indonèsia i Kènia, i també han treballat a Sri Lanka, els Balcans, El Salvador, Haití o Timor Oriental.

El Premi ICIP Constructors de Pau es convoca anualment i consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, activista i artista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol, i una dotació econòmica de 4.000 euros.

Anteriors guardonats amb el Premi ICIP
El Premi ICIP Constructors de Pau va néixer l’any 2011, amb una edició extraordinària que va guardonar el Parlament de Catalunya en representar la continuïtat i el llegat de les institucions Pau i Treva i el Consolat del Mar. Aquell mateix any, la primera edició regular del premi va reconèixer la lluita d’objectors i insubmisos, simbolitzats en Pepe Beunza, primer objector de consciència al servei militar obligatori per raons ideològiques de l’Estat espanyol.

Posteriorment, l’any 2012, el Premi ICIP va ser concedit a cinc Mares de Soacha pel seu treball a favor de la pau i els drets humans a Colòmbia. Amb aquest Premi, l’ICIP va voler reconèixer el seu coratge i la seva perseverança en la recerca de veritat, justícia i reparació per la mort dels seus fills a mans de forces de seguretat de l’Estat i per altres casos d’execucions extrajudicials coneguts com a falsos positivos.

L’any 2013, el Premi ICIP Constructors de Pau va guardonar l’ex-general nascut a Belgrad Jovan Divjak, pel seu coratge en la defensa de Sarajevo durant la Guerra dels Balcans i el seu treball en favor de les víctimes del conflicte.

L’any 2014 el Premi ICIP Constructors de Pau va ser concedit a l’organització Women’s International League for Peace and Freedom (Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat, WILPF en les sigles en anglès) per la seva trajectòria centenària en el treball de dones per la pau.

Per últim, l’any 2015 el Premi ICIP va reconèixer el pare caputxí Joan Botam, impulsor de nombroses iniciatives vinculades a la pau i a l’ecumenisme, un dels principals introductors del pacifisme a Catalunya i un clar defensor de la religió com a font de pau i de diàleg.

Compartir