Cortright, David (ed.). Buscadors de la veritat. Veus per la pau i la noviolència. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Angle, 2017. Col·lecció Clàssics de la pau i de la noviolència, 14.

Amb Buscadors de la veritat, David Cortright ha elaborat una antologia definitiva sobre els personatges i els moviments socials més influents a favor de la pau i la noviolència. Des de Gandhi, el gran pioner, i Martin Luther King, fins al despertar d’Àfrica (amb Mandela i Tutu) i el laberint d’Orient Mitjà, passant per múltiples campanyes pacifistes, la lluita pels drets civils, la influència de les religions o la veu de les dones.

“Els textos d’aquest volum tracten dels dilemes que comporta buscar la veritat i derrotar la injustícia i l’opressió. […] Els autors són de tots els continents i treuen conclusions d’una gran varietat d’experiències històriques i moviments pel canvi: la lluita per la llibertat a l’Índia, la defensa dels drets civils als Estats Units, les campanyes contra l’apartheid a Sud-àfrica, els drets humans a l’Amèrica Llatina, i el moviment per l’alliberament de Palestina. Els textos tracten la teoria i la pràctica de la noviolència, els mètodes i l’estratègia de l’acció social, i les arrels religioses de la noviolència en el judaisme, el cristianisme i l’islam.” (David Cortright, al pròleg).

Martin Luther King Jr. va dir “la resistència noviolenta és l’arma més potent de què disposen els oprimits en la lluita per la llibertat”.

Traducció de Maria Rosich Andreu.

Sobre l’autor

David Cortright va ser reclutat per l’exèrcit nord-americà durant la guerra del Vietnam. Ben aviat va formar part del moviment que s’oposava a la guerra durant el servei actiu; posteriorment va ser activista del moviment per la congelació de l’armament nuclear, al capdavant de l’organització més important dels Estats Units a favor del desarmament de les superpotències. Els darrers anys ha liderat la coalició Win Without War en oposició a la invasió de l’Iraq.

Actualment és professor sobre canvis socials noviolents a la Universitat de Notre Dame (Indiana, Estats Units). Fa recerca i escriu sobre pau i seguretat, l’abolició de les armes nuclears, el contraterrorisme, i els moviments i les idees pacifistes. Entre els seus llibres destaquen Soldiers in revolt i Peace; A History of Movements and Ideas. El 2009 va publicar Gandhi avui: noviolència per a una nova era política a la col·lecció Noviolència i lluita per la pau de l’ICIP.