Hillesum, Etty. El cor pensant dels barracons. Cartes des d’Amsterdam i el camp de Westerbork. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Angle, 2017. Col·lecció Clàssics de la pau i de la noviolència, 13.

El 1942, durant l’ocupació nazi d’Holanda, Etty Hillesum treballa per al Consell Jueu a Amsterdam. Poc després, però, fruit d’una creixent maduració espiritual i una assumpció radical del seu compromís, demana el trasllat al camp de concentració de Westerbork per assumir el destí del seu poble.

Enmig del dolor personal i la tragèdia col·lectiva Hillesum serà capaç de descobrir la bellesa de la vida, refugiada en l’esperança que, aviat, havia d’arribar un nou món, més just i més humà. Mantenint aquesta esperança va morir a Auschwitz el 1943. Tot i que els seus textos no es van publicar fins quaranta anys després de la seva mort, Hillesum s’ha convertit en un referent imprescindible i una figura especial: no és una teòrica, ni una lider activista, sinó una dona amb un profund compromís humà davant d’una experiència extrema.

“Aquest capítol de la història de la humanitat és tan trist i vergonyant que no sé ni com parlar-ne. Fa vergonya haver-hi estat present i no haver-ho pogut impedir”.

Sobre l’autora

Etty Hillesum va néixer el 15 de gener de 1914 a Middelburg (Països Baixos) i es va criar a Deventer, on el seu pare ensenyava llengües eslaves. Va estudiar Dret i Llengües Eslaves. Es guanyava la vida fent classes de rus, llengua de la seva mare, que havia fugit de Rússia pel progrom de 1907. Entre 1941 i la seva mort va escriure un diari sobre l’ocupació nazi d’Holanda i va mantenir una abundant correspondència. Al juliol de 1942 va començar a treballar per al Consell Jueu d’Amsterdam, organisme que feia de pont entre l’administració nazi i la població jueva, i es va oferir voluntària per treballar d’assistent al camp de concentració de Westerbork. Com a membre del Consell podia entrar i sortir del camp regularment i ho va aprofitar per portar missatges, aliments i medicaments per a la població reclosa i fer de correu de la resistència.

El 7 de setembre de 1943 la família Hillesum va ser traslladada de Westerbork a Auschwitz. Els seus pares van ser assassinats tan bon punt hi van arribar; Etty Hillesum hi va morir el 30 de novembre de 1943.