Alfons Banda. L’ombra de la pau. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; FundiPau; Angle, 2015. Col·lecció Clàssics de la pau i de la noviolència, 9.

Des de la democràcia fins a la gestió de conflictes, passant pels drets humans, l’educació per la pau, les arrels militars i econòmiques del sistema actual, l’opinió pública o el procés sobiranista de Catalunya, Alfons Banda va tractar tots els temes que marquen el camí per assolir una cultura de pau. El llibre L’ombra de la pau recull 82 textos breus que permeten conèixer l’esperit del seu pensament.

L’ombra de la pau es publica un any després de de la mort d’Alfons Banda dins la col·lecció “Clàssics de la pau i la noviolència”, que el mateix Alfons dirigia. El llibre ha estat possible gràcies a la col·laboració de la família d’Alfons Banda, l’ICIP i FundiPau. Conté un pròleg de Rafael Grasa, Francesc Gusi i Xavier Masllorens.

«L’Alfons ha estat, a partir de la tenaç obstinació que va caracteritzar la seva vida, un catalitzador i alhora un constructor de pau. I ho ha estat amb exemple i quefer, amb paraules i fets, i, també, amb obra escrita.»

«L’Alfons reunia diverses característiques específiques, sense les quals no es pot entendre la seva tasca i obra (…). Bonhomia i sinceritat de fons i forma, que predisposava a l’entesa; capacitat d’escoltar activament, condició prèvia per al diàleg constructiu; radicalitat, és a dir, decisió d’anar a les arrels en els temes essencials; interès per crear processos, amb respecte al lliure determini de les persones i institucions, abans que perseguir resultats acabats i estàtics; humor i ironia; empatia i dolçor en les relacions personals. I, per damunt de tot, una capacitat de treball constant, amarada de persistència i obstinació.»

Sobre l’autor

Alfons Banda (1944-2014), creador de la Fundació per la Pau i impulsor de l’Institut Català Internacional per la Pau és un personatge cabdal del moviment pacifista català de les últimes dècades.