# 74

ICIP e-Butlletí

Institut Català Internacional per la Pau

ICIP e-Butlletí
Divendres, 29 de juliol de 2016 Imprimeix

"La pau no és un cop de vent sobtat, sinó la pedra en la qual cada dia cal esculpir l'esforç de conquerir-la"

Miquel Martí i Pol

::Actualitat

Xavier Masllorens, nou president de l'ICIP

La Junta de Govern de l'ICIP va elegir el passat 8 de juliol Xavier Masllorens com a nou president de la institució, en substitució de Rafael Grasa. El relleu a la presidència es produeix després de la renovació d'una part dels membres de la Junta de Govern escollits pel Parlament de Catalunya, que va propiciar la sortida de Grasa. 

Xavier Masllorens, llicenciat en psicologia i activista de moviments socials, ha estat anteriorment president de FundiPau, director general de l'ONG Educació Sense Fronteres (ESF) i de l'organització Discapacitat Intel·lectual de Catalunya (Dincat). També ha treballat com a director de comunicació del Síndic de Greuges i d'Intermón Oxfam. 

La Junta de Govern de l'ICIP, d'acord amb el que estableix l'article 6 de la llei 14/2007 de creació de l'ICIP, està integrada per deu membres: set escollits pel Parlament (Cécile Barbeito, Carme Colomina, Vicent Martínez Guzmán, Xavier Masllorens, Oscar Mateos, Magda Oranich i Antoni Pigrau) i tres designats pel Govern (Carme Garcia, David Minoves i Manel Vila).

Concurs Hip Hop

L'ICIP manté oberta la convocatòria del I Concurs ICIP de Hip-hop per la Pau amb l'objectiu de fomentar la creativitat i donar visibilitat al compromís del joves en l'àmbit de la pau.

El concurs té dues modalitats. En la primera, s'hi poden presentar estudiants d'educació secundària obligatòria, formació professional o batxillerat de Catalunya; en la segona modalitat, s'hi poden presentar nois i noies d'entre 12 i 25 anys vinculats a centres i entitats juvenils, cultural, cíviques o d'acció socioeducativa de Catalunya. En tots dos casos, caldrà presentar-se al concurs formant un grup d'un mínim de tres persones.

Per participar-hi cal composar una peça de hip-hop amb versos de creació pròpia i fer una gravació en vídeo de la seva interpretació, d'un màxim de 4 minuts de durada. El termini per presentar els vídeos finalitzarà el dilluns 28 de novembre de 2016. Per a més informació podeu consultar les bases del concurs i el formulari d'inscripció.

 

(Un)protected, un nou projecte de recerca sobre la crisi dels refugiats

El Centre d’Estudis Històrics Internacionals (CEHI) de la Universitat de Barcelona, amb el suport de l'Institut Català Internacional per a la Pau, ha desenvolupat el projecte de recerca (Un)protected, centrat en l'ànàlisi dels conflictes armats i la crisi humanitària que viuen els refugiats.

El projecte pretén analitzar les crisis humanitàries que pateixen els refugiats a partir de la perspectiva històrica dels conflictes armats en els països d’origen, el paper que desenvolupen les agències de les Nacions Unides i les ONGs i la seva relació amb les dinàmiques locals i regionals, així com analitzar les polítiques de la Unió Europea respecte a grups de refugiats en particular. El projecte es desenvolupa a partir de l'anàlisi dels casos de Síria, Palestina i Afganistan.

L'ICIP acull una trobada internacional sobre Sensibilitat al Conflicte

Els dies 5 i 6 de juliol la Biblioteca de l'ICIP va acollir el Conflict Sensitivity Community Hub, un grup internacional integrat per experts, ONGs i centres de recerca dedicats al foment de la pau i a la cooperació pel desenvolupament entre els quals hi ha l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Oxfam, Peace Nexus, World Vision International o SwissPeace.

El grup té per objectiu constituir-se en una xarxa que millori substancialment la cooperació pel desenvolupament en contextos de conflicte o postconflicte armat. L'enfocament de sensibilitat al conflicte vol assegurar que les intervencions de cooperació pel desenvolupament tinguin en compte els impactes, tant positius com negatius, sobre els contextos de tensió o violència en els que es duen a terme. Malgrat que les eines i teories de sensibilitat al conflicte s'han dissenyat, es coneixen i s'apliquen des de fa dues dècades, molts actors de cooperació consideren que el grau d'incorporació en les polítiques i accions és puntual i poc sistemàtic entre donants, ONG, agències de Nacions Unides, governs i administracions.

Nou mapa de les Càpsules de Pau

El projecte Càpsules de Pau, que recull en un web reflexions sobre què és la pau de persones d’arreu del món, ha incorporat un mapa que agrupa les visions de pau per països.

El  projecte va néixer el 2014 i consta de prop de 80 vídeos d’un minut de durada (càpsules) on investigadors per la pau, activistes i persones que han viscut de prop un conflicte responen a la pregunta Què és per a tu la pau?, posant-la en relació amb l’experiència viscuda en països en conflicte o amb el seu compromís contra la guerra i amb la construcció de pau.

La Biblioteca de l'ICIP tanca el mes d'agost

La Biblioteca de l'ICIP tancarà al públic el proper dilluns 1 d'agost i durant tot el mes. El centre reobrirà les portes l'1 de setembre en el seu horari habitual: de dilluns a dijous de 9.00 a 18:30 i divendres de 9:00 a 14:00. 

La Biblioteca de l'ICIP, situada al carrer Tapineria 10, 1ra planta, de Barcelona, és un centre especialitzat en temes de cultura de pau, seguretat i conflictes. Té com a finalitat permetre i afavorir la recerca del coneixement en aquestes temàtiques, i s'ha constituït com el centre de referència en el seu àmbit a Catalunya. La biblioteca dóna suport a l'ICIP i a investigadors i experts en el camp de la pau, i està en contacte permanent amb institucions i centres similars d'arreu del món. Forma part de la xarxa de biblioteques especialitzades de la Generalitat i des del passat mes de maig està integrada al Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes (CCUC).

Consulteu en aquest enllaç el catàleg de la biblioteca.

El Premi ICIP Constructors de Pau 2016, pendent de resolució

El passat 25 de juliol es va tancar el termini per presentar candidatures al Premi ICIP Constructors de Pau 2016, que té per objectiu guardonar i reconèixer públicament a persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït de manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.

La Junta de Govern de l'ICIP valorarà les candidatures presentades i el premiat s'anunciarà públicament el proper mes de setembre, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Pau. 

El Premi ICIP consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta de Sol, i una dotació econòmica de 4.000 euros. El lliurament del guardó té lloc anualment en una cerimònia institucional al Parlament de Catalunya.

Amunt

::Agenda

Dies: 21 i 22 de setembre de 2016

Lloc: Sala d'actes del Departament de Governació (Via Laietana 26, planta baixa, Barcelona)

L'ICIP i la Friedrich Ebert Stiftung organitzen un seminari, a porta tancada, dedicat a explorar l'ús d'eines de construcció de pau per a formes de violència directa, no exclusivament política, com la delinqüència transnacional i el narcotràfic. El seminari, que tindrà lloc els dies 21 i 22 de setembre, abordarà diferents casos d'Amèrica Llatina, com ara Mèxic, Centreamèrica o Colòmbia, així com enfocaments de la Unió Europea i el cas del Kirguizistan, on coincideixen moltes activitats il·legals.

El seminari està dirigit per Rafael Grasa, professor de Relacions Internacionals de la UAB i director del programa de l'ICIP "Construcció de pau estratègica, seguretat humana i transformació de conflictes", i s'emmarca en la línia de treball impulsada per l'ICIP, en col·laboració amb la Friedrich Ebert Stiftung, sobre els reptes de seguretat que afronten diversos països llatinoamericans, a nivell regional i nacional.

Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2016

Dies: 30 de setembre, 1 i 2 d'octubre de 2016

Lloc: Girona - Portbou

 

Coincidint amb els 80è aniversari de la Guerra Civil espanyola, la Càtedra Walter Benjamin, memòria i exili (Universitat de Girona) i el Museu Memorial de l'Exili (MUME), organitzen el Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2016 que proposa un recorregut històric, politològic i cultural sobre els diversos conflictes armats que han tingut lloc des de la Gran Guerra fins a l'actualitat, tenint molt present la guerra del 36. 

El col·loqui pren com a font d'inspiració el filòsof berlinès Walter Benjamin, que com tots els homes i dones de la seva generació, es trobà immergit en una Europa plenament afectada per les conseqüències desestabilitzadores de la Primera Guerra Mundial: la crisi del liberalisme, la puixança del comunisme soviètic de tall stalinista, l'ascens dels feixismes i l'esclat d'enfrontaments civils oberts, el paradigma dels quals fou la Guerra Civil espanyola. Així mateix, el col·loqui també abordarà les causes i conseqüències dels conflictes actuals.

El Col·loqui Internacional Walter Benjamin 2016 compta amb el suport de l'ICIP.

 

© Generalitat de Catalunya