Accés al contingut Accés al menú de la secció
Com es construeix la pau després de la violència?  > Com es construeix la pau ...
 
Dimarts, 28 de març de 2017

Com es construeix la pau després de la violència?

Experts internacionals debaten sobre els aspectes clau de les societats postviolentes, com són la justícia transicional, la memòria i la reconciliació


Postviolència
Postviolència 2

Els dies 20 i 21 de març l'ICIP va celebrar el seminari Construir la pau després de la violència, al Palau Centelles de Barcelona, amb l'objectiu de reflexionar sobre els aspectes que marquen les societats que viuen un període de postconflicte i analitzar els mecanismes vigents per afrontar aquests escenaris: la justícia transicional i les experiències de memòria, convivència i reconciliació.

La conferència inaugural va anar a càrrec del professor Oliver Richmond, membre de l'Humanitarian and Conflict Response Institute, que va reflexionar sobre el concepte de pau liberal, construït des de paradigmes neoliberals, els límits que afronta avui en dia i els reptes en la construcció de la pau en un món canviant i globalitzat, on els ciutadans són cada vegada més sobirans i exigeixen un altre tipus de governança. 

A banda, el seminari va reunir una desena d'experts, també de l'àmbit internacional, provinents de països que han estat marcats per la violència, com Colòmbia i el País Basc. És el cas, per exemple, de María Camila Moreno, directora per Colòmbia de l'International Center for Transitional Justice; Farid Benavides, exviceministre de Justícia de Colòmbia; Mark Freeman, director executiu de l'Institute for Integrated Transitions; Xabier Etxeberria, catedràtic d'Ètica de la Universitat de Deusto; o Irantzu Mendia, investigadora de l'Instituto Hegoa. Tots ells van reflexionar sobre la construcció de pau en períodes de transició des de diferents punts de vista: quins elements són necessaris perquè una transició tingui èxtit? quina és la funció de la justícia transicional? quin és el rol que han de tenir les dones en els processos de construcció de pau? quin tractament s'ha de donar a les víctimes? com s'ha de treballar la memòria del conflicte? per a què serveixen les comissions de la veritat?

L'ICIP va plantejar aquest seminari com un espai de reflexió en el marc del procés de reflexió que està duent a terme la institució per tal de focalitzar les línies de treball i prioritzar unes temàtiques per sobre d'altres. 

 Recupereu totes les sessions del seminari en vídeo, disponibles al canal Youtube de l'ICIP.