Accés al contingut Accés al menú de la secció
Entendre les violències és clau per a poder transformar-les  > Entendre les violències és clau ...
 
Divendres, 02 de juny de 2017

Entendre les violències és clau per a poder transformar-les

L'ICIP analitza la naturalesa, causes i impactes de les anomenades violències no convencionals a l'Amèrica Llatina en el marc del procés de focalització temàtica.


Seminari Altres Violències

En el marc del procés de reflexió i focalització iniciat per la Junta de Govern de l'ICIP, el passat dimarts 30 de maig va tenir lloc el seminari Violència(es) a l'Amèrica Llatina; causes, conseqüències i oportunitats de construcció de pau al Centre d'Art Contemporani Can Sisteré de Santa Coloma de Gramenet. 

El seminari es va centrar en analitzar la naturalesa, causes i conseqüències de les múltiples violències estructurals que afecten particularment la regió de l'Amèrica Llatina més enllà de les dinàmiques dels conflictes armats. Violències molt esteses en països com Brasil, Colòmbia, El Salvador, Guatemala, Mèxic o Hondures (el 74% de les persones que moren de manera violenta ho fan en un context de conflicte no armat), poc analitzades des de la teoria d'anàlisi de conflictes i de construcció de pau, i que responen a unes lògiques complexes: contextos de debilitat institucional, amb alts nivells de desigualtat, exclusió social i vulnerabilitat. 

En la conferència inaugural, l'economista Luis Jorge Garay va contextualitzar el fenomen d'aquestes violències no convencionals: unes noves formes de criminalitat que actuen en multiplicitat de mercats (econòmics, polítics i socials), multiplicitat d'espais (són fenòmens nacionals i transnacionals) i que tenen caràcter estructural, ja que estan molt arrelades a les institucions, tan públiques com privades. Una idea principal en que també va coincidir l'investigador de la Fundación Ideas para la Paz Juan Carlos Garzón, en afirmar que a l'Amèrica Llatina sovint són les organitzacions criminals les que guien els comportaments de l'Estat. 

En la seva presentació, Garzón va constatar els alts nivells de violència que concentra la regió llatinoamericana, principalment a les ciutats (amb un 8% de la població mundial es comptabilitzen el 33% d'homicidis a nivell mundial), mentre que des del Comitè Internacional de la Creu Roja, Stephan Sakalian va posar l'èmfasi en els "efectes invisibles" de la violència, més enllà dels homicidis desplaçaments interns, amenaces, extorsions, violència sexual, impacte en la salut mental o desaparicions. 

El seminari també va dedicar una taula rodona a analitzar les respostes polítiques que s'estan donant en països com Hondures, Guatemala i El Salvador, i es va posar de manifest que les polítiques de mà dura i la securitització contribueixen a fer augmentar les violències, enlloc de transformar-les. En aquest sentit, per exemple, l'investigador Sergio Maydeu va destacar que la securitització té importants impactes econòmics i socials, i que fa falta una resposta integral a aquestes violències, basades en les polítiques d'integració i en les oportunitats econòmiques per a la població. Sobre el cas concret de El Salvador, el periodista Roberto Valencia va dibuixar una dura realitat, molt marcada per la criminalitat de les "maras" -principals generadors de la violència, al seu entendre-. El seminari també va abordar la guerra contra el narcotràfic i el rol de les bandes juvenils, i va tancar amb una taula rodona sobre estratègies de construcció de pau i de resiliència, amb el treball que porta a terme l'activista Valdènia Paulino en comunitats pobres i violentes de Sao Paulo, o el projecte sobre reconciliació de El Salvador que lidera el professor i marista Jaime Comabella. 

Com a conclusions finals, el professor i membre de la Junta de Govern de l'ICIP Oscar Mateos va destacar la necessitat d'entendre aquestes altres violències per poder transformar-les i, per tant, d'obrir noves àrees d'estudi i investigació d'aquest fenomen, per construir noves metodologies basades en les experiències de construcció de pau que existeixen a nivell local. Per últim, també va posar sobre la taula la necessitat d'una major implicació dels actors internacionals, per donar-hi més visibilitat. 

El seminari, en vídeo (sessió per sessió)