Accés al contingut Accés al menú de la secció
El Premi ICIP, pendent de resolució  > El Premi ICIP, pendent de ...
 
Divendres, 07 de juliol de 2017

El Premi ICIP, pendent de resolució

El termini per presentar candidatures ha finalitzat i el guardó es farà públic el proper mes de setembre.


Premi ICIP

El termini per presentar candidatures al Premi ICIP Constructors de Pau 2017 s'ha tancat aquest dijous 6 de juliol. La Junta de Govern de l'ICIP - òrgan que concedeix el premi- estudiarà les sol·licituds presentades i farà públic el guardó el proper 21 de setembre, coincidint amb el Dia Internacional de la Pau. Ens els mesos posteriors es farà, com és habitual, una cerimònia oberta de lliurament de premi oberta al públic. 

El Premi ICIP va néixer el 2011 amb l’objectiu de guardonar i reconèixer públicament persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït d’una manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau. El guardó consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol, i una dotació econòmica de 4.000 euros.

Anteriors guardonats

La primera edició del Premi ICIP Constructors de Pau, corresponent a l'any 2011, va reconèixer la lluita d’objectors i insubmisos, simbolitzats en Pepe Beunza, primer objector de consciència al servei militar obligatori per raons ideològiques de l’Estat espanyol. En una edició extraordinària també es va guardonar el Parlament de Catalunya en representar la continuïtat i el llegat de les institucions Pau i Treva i el Consolat del Mar.

L’any 2012, el premi va ser concedit a cinc Mares de Soacha pel seu treball a favor de la pau i els drets humans a Colòmbia, mentre que l’any següent va ser guardonat l’exgeneral Jovan Divjak, pel seu compromís amb la defensa de Sarajevo durant el setge (1992-96) i per la seva tasca en favor de la convivència en una societat multiètnica.

En l’edició de 2014, el Premi ICIP Constructors de Pau va recaure en l'organització Women's International League for Peace and Freedom (WILPF) per la seva llarga trajectòria en el treball de dones per la pau. Un any després, el pare caputxí Joan Botam va ser reconegut amb el premi de 2015 per la seva tasca en favor de la pau i en la defensa del diàleg interreligiós.

En l'última edició, l’any 2016, el Premi ICIP Constructors de Pau va ser concedit a les Brigades Internacionals de Pau en reconeixement a la seva tasca de protecció i acompanyament de defensors i defensores dels drets humans.