Accés al contingut Accés al menú de la secció
 
Dilluns, 13 de novembre de 2017

L'ICIP participa en la missió internacional de verificació de l'acord de pau a Colòmbia

La comitiva fa una crida a complir els compromisos per assolir una pau duradora i estable un any després de la signatura de l'acord.


ICIP

Entre el 28 d’octubre i el 4 de novembre una missió internacional de verificació de l'acord de pau a Colòmbia va viatjar al país llatinoamericà per comprovar de primera mà els avenços i dificultats que experimenta la implementació dels acords de pau aprovats ara fa un any arreu del territori.

L’expedició, organitzada per la Fundació Mundubat, les Brigades Internacionals de Pau i la Oficina Internacional de Drets Humans-Acció Colòmbia (Oidhaco), va estar formada per deu integrants de diverses institucions i entitats, entre els quals Xavier Masllorens, president de l'ICIP. La comitiva va visitar les ciutats de Bogotà, Tumaco, Buenaventura, Quibdó i les comunitats de l'Urabá i es va reunir amb plataformes pels drets humans, organitzacions de dones, autoritats colombianes, grups d'excombatents de les FARC i representants de les organitzacions nascudes de l'acord de pau.

Segons l’informe preliminar, la missió va poder constatar que la pau no ha arribat a tot el territori. Algunes zones abandonades per les FARC han estat ocupades per altres actors paramilitars, de la guerrilla de l’ELN i del crim organitzat. Les comunitats denuncien les amenaces que reben els defensors dels drets humans i els líders comunitaris, l’augment d’agressions i assassinats, el reclutament forçós i la persistència de la violència sexual. La por continua sent una constant en algunes zones i és evident la necessitat de més presència i acció de les autoritats, sobretot civils.

D’altra banda, la violència derivada del conflicte armat ha disminuït, i la missió destaca que el compromís de les FARC amb la pau continua intacte malgrat la dificultat de la reincorporació col·lectiva dels seus membres.

Després del treball sobre el terreny, la missió internacional de verificació fa una crida, principalment a l’Estat colombià, perquè s’acceleri l’aplicació de l’acord de pau i es compleixi de manera rigorosa. El president de l'ICIP lamenta que "el més greu és que no hi ha indicis que l'Estat vulgui complir alguns compromisos, i d'altres s'estan desnaturalitzant per salvaguardar l'exèrcit i els grups paramilitars de qualsevol judici futur. No hi ha per part seva reconeixement de culpa ni propostes de canvi". Els observadors destaquen la necessitat de treballar per l’estabilitat del procés a través de mecanismes de construcció de pau que facin arribar els programes a tots els racons del país per avançar en una transformació efectiva cap a una pau duradora i estable.