Accés al contingut Accés al menú de la secció
 
Divendres, 24 de febrer de 2017

La seguretat humana, alternativa a la seguretat armada

Gran afluència de públic i expectació a la presentació del llibre "Construir un estat segur i en pau", publicat per l'ICIP.


Estat de Pau
Estat de Pau

Aquest dijous 23 de febrer s'ha presentat públicament el llibre Construir un estat segur i en pau. Com enfocar la seguretat i la defensa en un nou estat d’Europa, obra del grup Seminari Estat de Pau, en un acte al Palau Robert de Barcelona en el qual han participat el president de l'ICIP, Xavier Masllorens, el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i un dels membres del Seminari Estat de Pau i autor del llibre, Martí Olivella

El llibre, publicat per l'ICIP dins la col·lecció "Eines de pau, seguretat i justícia", recull les reflexions fetes durant tres anys per un grup de persones de l'àmbit de pau de diverses entitats i col·lectius de Catalunya a favor que els estats abordin els conflictes des d'una perspectiva no militar i abandonin la defensa com a pilar tradicional de seguretat. Així, els autors posen de manifest que hi ha alternativa a la seguretat armada, que és la seguretat humana. En paraules de Xavier Masllorens, aquest debat és fruit d'una triple constatació: "Els pobles més armats dels últims trenta segles no han estat mai els més segurs; mitjançant les armes mai s'ha resolt un conflicte definitivament; i la recerca de la màxima seguretat ens porta a una màxima inseguretat".

Al seu torn, Martí Olivella ha defensat que "necessitem un sistema de seguretat més eficaç i intel·ligent" i ha explicat que la perspectiva no militar és una opció ètica, "perquè no acceptem la violència com a via per resoldre els conflictes", i estratègica, "per prevenir-nos i per no perpetuar els conflictes".

Per la seva banda, el conseller Romeva s'ha mostrat partidari de "posar nous plantejaments sobre la taula, sense pors ni prejudicis" i ha apuntat que "el procés constituent ens permetrà debatre sobre seguretat i defensa sense tabús imposats". El conseller també ha afegit que "tenim l'obligació de constatar que la manera tradicional de resoldre els conflictes, la seguretat tradicional, no ha donat respostes positives. Cal buscar, pensar i imaginar vies i estructures per veure-hi més enllà".

En l'acte hi han assistit al voltant de 120 persones, entre les quals membres de la Junta de Govern de l'ICIP, com Manel Vila i David Minoves, participants del Seminari Estat de Pau, com Pepe Beunza, Antoni Soler o Jordi Armadans, i també l'expresident del Parlament, Joan Rigol, l'exconseller Joan Manuel Tresserras, o la cantant Núria Feliu.