Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Mares de Soacha, premi ICIP 2012
 

Mares de Soacha, premi ICIP 2012

Mares de Soacha
El guardó reconeix el coratge i l'exemplaritat de la lluita persistent de les Mares de Soacha de Colòmbia. Els seus fills van ser executats extrajudicialment per l'exèrcit colombià entre 2007 i 2008.

El Premi ICIP Constructors de Pau 2012 va reconèixer cinc Mares de Soacha -Luz Marina Bernal, Carmenza Gómez, Maria Sanabria, Mélida Bermúdez i Lucero Carmona-, "pel treball realitzat arran de l’execució extrajudicial d’alguns dels seus fills per les forces de seguretat colombiana". El guardó destaca el coratge i l'exemplaritat de la lluita persistent, sense acceptar silencis ni propostes d'indemnitzacions i sense deixar-se espantar per coaccions de les Mares de Soacha, així com la seva contribució a la creació de ciutadania i a la defensa de la justícia i de l'estat de dret.

La cerimònia de lliurament del premi va tenir lloc el 18 de març de 2013 al Parlament de Catalunya. El premi el va rebre, en nom del grup de mares premiades, Luz Marina Bernal i María Sanabria. Els seus fills, com els de Carmenza Gómez, Melida Bermúdez i Lucero Carmona, van ser víctimes del que es coneix com a “falsos positius”: execucions de civils presentats com a guerrillers morts en combat. Les cinc dones premiades formen part d'un grup més ampli que el 2008 es van unir per trobar els seus fills desapareguts. Des d'aleshores, han liderat una batalla jurídica perquè les execucions no quedin impunes.

Data d'actualització: 17.02.2015