Accés al contingut Accés al menú de la secció
Exposició #efecteGEZI. El poder transformador de l'art  > Activitat_Agenda  > Exposició #efecteGEZI. El poder ...
 

Exposició #efecteGEZI. El poder transformador de l'art

 
Afegeix al calendari de Google
 

Un projecte d'Oriana Eliçabe produït per l'ICIP

#efecteGEZI

Amb l'objectiu d'aprofundir en l'estudi i la promoció de les accions noviolentes per a la resolució de conflictes, l'ICIP presenta l'exposició fotogràfica #efecteGEZI. El poder transformador de l'art, un projecte d'Oriana Eliçabe sobre les protestes pacífiques que van tenir lloc al parc Gezi d'Istanbul, a Turquia, el maig de 2013 (vegeu el dossier de premsa). La mostra, formada per setze fotografies de grans dimensions, es pot visitar del 28 de maig al 15 de juny de 2105 al tram del Portal de l’Àngel de Barcelona, a tocar de la Plaça de Catalunya. L’exposició es complementa amb una peça audiovisual de 20 minuts de durada que es pot visualitzar a través d’un codi QR que enllaça amb el canal Youtube de l'ICIP. 

Efecte Gezi

El 28 de maig de 2013, un petit grup d’activistes va acampar al parc Gezi per protegir els arbres i impedir la construcció d’un centre comercial en aquest espai verd i públic del centre d’Istanbul. Com a resposta al desallotjament violent, va sorgir una gran mobilització social que es va estendre fins a 78 ciutats. L’actitud del primer ministre Recep Tayyip Erdogan i les restriccions de drets i llibertats que afectaven la vida quotidiana dels ciutadans va fer palès el malestar comú que afligia la societat turca des de feia molt de temps. En defensa de la democràcia, la ciutadania va prendre el carrer, va ocupar el parc com un espai simbòlic i va sorprendre tot el món per les seves formes de resistència creatives que les diferenciaven d’altres protestes a Turquia i el món àrab. 

Persones d’origen, cultura, formes de viure i pensament dispars van aparcar les seves diferències i van unir forces per protestar de forma noviolenta contra una situació que consideraven injusta. Kurds, kemalistes, armenis, laics, musulmans, activistes del moviment LGBT, aficionats del Galasataray i del Besiktas i molts altres col·lectius van superar els antics antagonismes, estereotips i desconfiances mútues en unes protestes que es van caracteritzar per la seva creativitat. 

Va néixer així l’efecte Gezi. La construcció d’una simbologia carregada d’humor i creativitat. L’art com a resposta a la repressió. Els anomenats memes com a mecanisme de difusió cultural i social en forma de dibuixos, fotos o multimèdia, que es van transmetre d’un individu a un altre a través de les xarxes socials i fins i tot a les parets de la ciutat amb els graffiti.

De la creació col·lectiva i l’imaginari popular van néixer una sèrie de superherois, com Talcid man o la Woman in black, que, més que representar persones en concret, pretenien simbolitzar experiències que molta gent havia viscut a Gezi i que van ajudar a vèncer la por amb humor davant una repressió brutal que va costar la vida a vuit joves. 

En aquests memes i superherois s’inspira el projecte expositiu #efecteGEZI. Els protagonistes són persones que van estar involucrades en les mobilitzacions del parc Gezi i que van contribuir a salvar l’espai públic i a obrir a Turquia a un nou paradigma social ple de nous valors, creativitat i resistència. 

 
 
Quan

Data:  28.05.2015 - 15.06.2015

 
On

Via pública

Portal de l'Àngel, a tocar de plaça Catalunya

Barcelona

 
No hi ha informació relacionada
No hi ha informació relacionada
No hi ha informació relacionada