Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Biblioteca  > Revistes digitalitzades del moviment per la pau
 

Revistes del moviment per la pau

Emmarcat dins les seves funcions, la recerca de la memòria història i del pensament i l’acció pacifista a Catalunya constitueix un objectiu de l’ICIP. En aquest sentit, s’ha procedit a la digitalització de revistes editades per entitats i associacions vinculades a aquest moviment. La digitalització permetrà la difusió d’aquests fons poc coneguts i bastant difícils de localitzar atès el seu caràcter especial, sovint allunyat de les cadenes editorials habituals, i la seva dispersió en el territori català.

En una primera fase, s’ha seleccionat un llistat de les revistes més significatives de l’època per tal de localitzar-ne les col·leccions complertes, digitalitzar-les i fer-les de consulta pública.

El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració amb la Biblioteca de Catalunya, que impulsa el projecte de digitalització del patrimoni hemerogràfic català, que rep el nom d’Arxiu de Revistes Catalanes Antigues (ARCA): un portal únic d’accés obert a col·leccions preferentment completes de publicacions periòdiques ja tancades que han estat representatives dins de la cultura i la societat catalana siguin d’àmbit local, nacional o internacional.

 


Diari de la pau (Barcelona, 2003-2005)

Diari de la pau

Revista sobre pacifisme publicada a Barcelona entre gener del 2003 i febrer del 2005 per l'Associació Fora de Quadre. És de periodicitat setmanal. Els núm. 13-15 són edicions especials.

En peu de pau (Barcelona, 1984)

En peu de pau

Revista publicada a Barcelona amb el subtítol Butlletí sobre pau, desarmament i desenvolupament. De periodicitat bimestral, conté textos en català i castellà. Només es publicaren 4 números (del 0 al 3).

Segons l'editorial del núm. 0 "La revista ha estat concebuda com una publicació bàsicament informativa, com una eina de treball per a grups, escoles, institucions, etc.; ..."

Continuada per En Pie de Paz.

En pie de paz (Barcelona, 1986-2001)

En pie de paz

Revista sobre pacifisme publicada a Barcelona. De periodicitat primer bimestral, després trimestral i a partir de 1999, semestral. És continuació d'En peu de pau. 

Mocador (Barcelona, 1987-1996)

Mocador

Revista sobre pacifisme publicada a Barcelona com a butlletí pel MOC (Moviment d'Objectors de Consciència) amb el subtítol: Allà on ens apleguem tots els MOCS.

La pau: diari de la pau (Barcelona, 1991-1992)

La Pau: diari de la pau

Diari sobre pacifisme publicat a Barcelona entre gener de 1991 i gener de 1992, de periodicitat setmanal, amb irregularitats.

L'editorial del número 1 signat per "Periodistes per la Pau" recull com a finalitat "No ens deixem manipular Ja som al carrer. I tenim molt clar perquè. Perquè convé que algú representi aquesta suposada minoria que vol la pau i s'oposa a la guerra. A totes les guerres. I hem de demostrar que som molts, encara que no tinguem els poders polítics i econòmics de la nostra part".

Pax (Barcelona, 1974-1978)

Pax

Butlletí de l'associació religiosa Pax Christi, publicat a Barcelona, inicialment amb periodicitat irregular, entre gener de 1974 i febrer del 1978.

La puça i el general (Barcelona, 1979-1990)

La puça i el general

Revista pacifista del Grup d'Acció Directa no Violenta Anti-OTAN publicada a Barcelona, inicialment amb periodicitat mensual i després irregular, entre novembre de 1979 i març del 1990.

L'objectiu de la revista segons l'editorial del 1r número és "Pretenem amb ella, en primer lloc el crear un instrument que permeti escampar al màxim totes les informacions i debats que a l'entorn de la campanya anti-OTAN es vagin produint. En segon lloc fomentar el debat teòric sobre temes més generals com són el Militarisme i l'Imperialisme. I en tercer lloc l'impulsar des d'aquí el naixement de més grups i campanyes antimilitaristes que pensem que en aquests moments són molt importants"


Data d'actualització: 16.09.2013