Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Àrees de treball  > Violències fora dels contextos bèl·lics
 

Programa 2: Violències fora dels contextos bèl·lics

Més enllà de les dinàmiques que caracteritzen els conflictes armats, existeixen diverses realitats socials en què els nivells de violència directa, cultural i estructural són extraordinaris. Acostumen a ser contextos urbans, en els quals la població jove té un rol fonamental i on la manca d’oportunitats de desenvolupament personal o les enormes desigualtats socials desemboquen en nivells de frustració social molt elevats. La cultura de la violència, la presència massiva d’armes, el paper de les xarxes de crim organitzat i les activitats il·legals o bé la incapacitat de l’Estat per donar resposta als efectes i causes de fons d’aquests fenòmens, són alguns dels factors que acaben configurant realitats socials generadores d’una violència veritablement letal entre la població, especialment entre els col·lectius de dones i de joves. Una part de la literatura parla de “violències no convencionals”.

L’objectiu és entendre els efectes i causes de fons d’aquest tipus de violència i reflexionar sobre les estratègies i iniciatives socials de resistència, resiliència, transformació de conflictes i construcció de pau que intenten donar resposta a aquesta realitat.

Entre els temes que aborda aquest programa de treball destaquem els següents:

1. Xarxes de criminalitat: diferents actors, víctimes-victimaris, públics-privats, legals-il·legals, agents grisos, global-local.

2. Pobresa, exclusió social i violència.

3. El fenomen de les bandes juvenils: els joves com a actors de violència, víctimes i constructors de pau.

4. Polítiques repressives vs polítiques de diàleg i integració.

5. Conseqüències humanitàries de les “violències no convencionals”.

6. Experiències de resistència i de resiliència.

 

 

Data d'actualització: 01.12.2017