Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Actualitat  > Activitats  > Seminari internacional ...
 

Seminari internacional "Drogues, polítiques i violències. Del consens global a nous enfocaments"

 
Afegeix al calendari de Google
 

Organitzat per l'ICIP i Casa Amèrica Catalunya

ICIP

L'ICIP i Casa Amèrica Catalunya organitzen els dies 23 i 24 d'octubre el seminari internacional Drogues, polítiques i violències. Del consens global a nous enfocaments que reunirà una vintena d'experts nacionals i internacionals en els àmbits de la producció, tràfic, consum i regulació de les drogues. 

El seminari analitzarà les conseqüències de l’anomenada “guerra contra les drogues”, que ha imperat durant l’últim segle i que s’ha basat en una política de prohibició, persecució i penalització, i explorarà els nous plantejaments que proposen diferents sectors a nivell internacional. L’anàlisi de les noves polítiques alternatives, que divergeixen de la visió dominant i estan enfocades en superar el prohibicionisme, partirà de la necessitat de reduir els alts nivells de violència que genera actualment tant la guerra contra les drogues com el crim organitzat. En aquest sentit, el seminari dedicarà una atenció especial, per exemple, a les innovadores iniciatives adoptades en països com l’Uruguai o Portugal sobre la regulació del cànnabis.

Les diferents taules del seminari també analitzaran com funciona el mercat de les drogues, és a dir, el circuit dels diners que genera el trànsit il·legal de les substàncies estupefaents i els mecanismes utilitzats per esquivar el sistema financer internacional legal; la infiltració del narcotràfic en els poders de molts estats, en contextos de feblesa institucional; les violències que generen les polítiques de drogues basades en la mà dura i la militarització de la seguretat, des d’un punt de vista sanitari i mediambiental i també de violació dels drets humans; i es dedicarà una sessió a la gestió de les drogues en les ciutats i els mecanismes de control.

El seminari finalitzarà amb una reflexió interdisciplinar, compartida per tots els ponents convidats, sobre les oportunitats i riscos que comportarien possibles escenaris de legalització de les drogues.

Aquest seminari s'emmarca en el programa de treball de l'ICIP “Violències fora de contextos bèl·lics”, que posa el focus d’atenció en les realitats socials en què els nivells de violència directa, , cultura i estructural, són extraordinaris. La criminalitat organitzada, i el narcotràfic en particular, és un dels temes que aborda aquest programa de treball.  

 

Ponents participants

Ernesto Samper Pizano, President de la República de Colòmbia (1994-1998) i Secretari general de la UNASUR (2014-2017), on ha impulsat debats sobre la reforma de la política antidroga. Durant la presidència de Cesar Gaviria, va ser designat Ministre de Desenvolupament Econòmic i posteriorment ambaixador a Espanya i a les Nacions Unides. Advocat de la Universidad Javeriana de Colombia, va entrar en política al si del Partit Liberal.

Araceli Manjón-Cabezas, Dirigeix la Càtedra Extraordinària de la Universitat Complutense de Madrid Drogas siglo XXI. És professora titular de Dret Penal de la Universitat Complutense de Madrid i del doctorat i monogràfics sobre Criminalitat i Droga. Autora de La solución. Legalización de las drogas (Debate, 2012), va ser magistrada suplent de la Sala Penal de l’Audiència Nacional i directora del Gabinet del Pla Nacional sobre Drogues.

Rodrigo Uprimny, Professor de Dret Constitucional, Teoria de l’Estat i Drets Humans a la Universidad Nacional de Colombia. És membre de la Comissió Internacional de Juristes i del Comitè de Nacions Unides sobre Drets Econòmics, Socials i Culturals. Columnista del diari El Espectador, és cofundador i exdirector del Centre d’Estudis de Dret, Justícia i Societat. Ha estat pèrit de la Cort Interamericana de Drets Humans.

Orlando Zaccone, Comissari de policia a Rio de Janeiro, portaveu d’Agents de la Policia contra la Prohibició i membre del moviment Policiais Antifascismo de Brasil. Doctor en Ciència Política i màster en Ciències Penals, és autor dels llibres Accionistas de la nada: quiénes son los traficantes de drogas (Revan, 2007) i Indignos de vida: la forma jurídica de la política de exterminio de enemigos en la ciudad de Río de Janeiro (Revan, 2014).

Lisa Sánchez, Directora general de México Unido contra la Delincuencia, organització civil dedicada a l’anàlisi de polítiques de seguretat, legalitat i justícia i al desenvolupament de projectes de prevenció social de la violència i de cultura de la legalitat. Màster en Gestió Pública i Governança per la London School of Economics and Political Science i màster en Ciències Polítiques per la Universitat de París Panthéon-Sorbonne. Llicenciada en Relacions Internacionals.

María Azucena Martí Palacios, Delegada del Govern espanyol per al Pla Nacional sobre Drogues. Des de l’any 2015 ocupava el càrrec de directora territorial de Sanitat a la província de Castelló. Ha estat presidenta de Socidrogalcohol de València i ha treballat com a regidora de l’Ajuntament de la Vall d’Uixó (València). És llicenciada en Psicologia per la Universitat de Valènciai està especialitzada en Psicologia Clínica.

Joan Colom, Sotsdirector general de Drogodependències i sotsdirector del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya. Assessor de l’Organització Mundial de la Salut i fundador de la International Network on Brief Interventions for Alcohol and Other Drugs i l’Alcohol Policy Network. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Drogodependències per la Universitat de Barcelona.

David W. Murray, Codirector del Centre d’Investigació sobre Abús de Substàncies del Hudson Institute (EUA). Exresponsable científic i sotsdirector associat de l’Oficina de Política Nacional sobre Control de Drogues als EUA, on va dirigir investigacions científiques sobre aspectes relacionats amb les drogues i va contribuir a coordinar esforços interdepartamentals d’alt nivell per a la limitació de la producció de drogues il·lícites.

João Castel-Branco Goulão, Coordinador nacional per als Problemes de Drogues, Dependències Tòxiques i Ús Nociu de l’Alcohol a Portugal i Director del Servei d’Intervenció dels Comportaments Addictius i les Dependències del Ministeri de Salut portuguès. Membre del consell d’administració de l’Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies. Va crear a la regió portuguesa d’Algarve la primera estructura estatal d’atenció a toxicòmans.

Augusto Vitale, Pèrit victimòleg i criminòleg, va dirigir l’Institut de Regulació i Control del Cànnabis a l’Uruguai. Exdirector de la Divisió de Programes i Projectes del Ministeri de l’Interior de l’Uruguai i exdirector del Centre Nacional de Rehabilitació (primer centre de reforma penitenciària per a gent jove) i integrant del Sistema Nacional d’Emergències. Ha estat docent de Psicologia Social i Institucional a la Universidad de la República.

Constanza Sánchez, Coordina les activitats de l’àrea de Lleis, Polítiques Públiques i Drets Humans a l’International Center for Ethnobotanical Education, Research & Service, així com el suport legal del programa Ayahuasca Defense Fund. És doctora en Dret Internacional Públic. La seva tesi, El régimen internacional de control de drogas: formación, evolución e interacción con las políticas nacionales. El caso de la política de drogas en España, ha rebut diversos premis.

Ana Lilia Pérez Mendoza, Professora de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la Universidad Autónoma de México i de Periodisme d’Investigació al CIDE. Autora dels llibres Camisas azules, manos negras (Grijalbo, 2010), El cártel negro (Grijalbo, 2011), Mares de cocaína. Las rutas náuticas del narcotráfico (Grijalbo, 2014), Verdugos (Grijalbo, 2016) i PEMEX RIP (Grijalbo, 2017). Ha rebut el Premi Nacional de Periodisme de Mèxic (2010).

Luis Jorge Garay, Director acadèmic de la Fundació Vortex i de l’Observatori sobre Xarxes Il·lícites Transnacionals. Ha publicat més de setanta llibres i nombrosos articles sobre corrupció, il·legalitat, captura de l’Estat i cooptació institucional. Doctor en Economia per l’Institut Tecnològic de Massachusetts, és consultor per al Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament i el Departament Nacional de Planejament de Colòmbia.

Marco Antonio Jiménez, Sergent del cos de Mossos d’Esquadra de Catalunya. Cap operatiu del Grup III Salut Pública i Anticorrupció de la Unitat Territorial d’Investigació del Camp de Tarragona. Va crear i dirigir el grup de la Unitat Central d’Estupefaents a la regió policial de Girona. Va ser caporal i sotscap del Grup I de la Unitat Central Operativa d’Estupefaents. El 2017, va rebre la medalla al mèrit de la Policia Nacional d’Espanya.

Mabel González Bustelo, Periodista, investigadora i consultora sobre pau i seguretat. Assessora sènior del Norwegian Centre for Conflict Resolution, NOREF. Ha estat membre de la Unitat del Sud Global per a la Mediació (Brasil) i responsable de la campanya de desarmament de Greenpeace. Ha publicat els llibres Narcotráfico y crimen organizado: ¿Hay alternativas a la guerra contra las drogas? (2014) i Mediación con grupos armados no convencionales: experiencias latinoamericanas (2016).

Jordi Riba,  Investigador del departament de Neuropsicologia i Psicofarmacologia de la Universitat de Maastricht (Països Baixos). Entre el 2007 i el 2018, va ser el cap del Grup de Recerca en Neuropsicofarmacologia Humana de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. Reconegut internacionalment com a pioner en l’estudi dels psicodèlics, i especialista en l’ayahuasca, tema sobre el qual ha escrit al voltant de quaranta publicacions científiques.

Rafael Maldonado, Investigador científic al Laboratori de Farmacologia Química Molecular de l’INSERM, és també professor de Farmacologia a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, on va fundar el Laboratori de Neurofarmacologia. Membre de l’Acadèmia Francesa de Farmàcia, es va doctorar en Neuropsicofarmacologia i en Química Farmacològica. Postgrau sobre la dependència dels opiacis i la cocaïna a l’Scripps Research Institute (EUA).

Gemma Tarafa, Comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, ha estat investigadora de Salut Pública a Universitat Pompeu Fabra i professora d’Ecologia Política a la Universitat Politècnica de Catalunya. Investigadora de l’Institut Català d’Oncologia i de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) - Càtedra UNESCO de Sostenibilitat, és doctora de Biologia Molecular per la UB i postdoctorada per la Universitat de Yale.

 
Així mateix, l'expresident de Xile Ricardo Lagos (2000-2006), membre de la Comissió Global de Drogues, farà una intervenció en vídeo durant el seminari. 
 

Inscripcions obertes a activitats.icip@gencat.cat o bé al telèfon 93 554 42 86. 

 

 
 
 
 
Quan

Data:  23.10.2018 - 24.10.2018

 
On

Museu d'Història de Catalunya

Plaça de Pau Vila, 3

Barcelona

 
No hi ha informació relacionada
No hi ha informació relacionada
No hi ha informació relacionada