Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Actualitat  > Trobada anual de la Xarxa sobre ...
 
Dimecres, 19 de desembre de 2018

Trobada anual de la Xarxa sobre Empreses, Conflictes i Drets Humans a Ginebra

Més de 50 persones expertes internacionals van debatre sobre el paper de les empreses en contextos de conflicte social greu o conflicte armat.


ICIP
ICIP

El passat 29 de novembre més de 50 persones expertes van participar a Ginebra a la setena conferència anual de la Xarxa Internacional de Recerca sobre Empreses, Conflictes i Drets Humans (BCHR Network), coordinada per l'ICIP i constituïda formalment ara fa tres anys.

La coordinadora de la conferència i directora de la Xarxa, Maria Prandi, va donar la benvinguda i, tot seguit, l’advocada Clara Gonzales (Sherpa) va presentar el cas LaFarge, el que va obrir una reflexió sobre la responsabilitat legal de les empreses en zones de conflicte. En la segona sessió hi va participar Irene Pietropaoli, Tara Van Ho, Daniel Aguirre, Rosana Alija, i Mark Taylor com a moderador, en un panell de discussió centrat en aprofundir en la connexió entre els camps d’empresa i drets humans en processos de justícia transicional, explorant les necessitats i reptes pendents des de diferents punts de vista.

A la tercera sessió, Gianfranco Fattorini, Erik Hagen, Haddamin Moulud Said, Marya Farah i Omeima Abdeslam com a moderadora van parlar de la responsabilitat de les empreses en territoris ocupats, especialment en relació al Sàhara Occidental, els Territoris Palestins Ocupats (OPT, per les seves sigles en anglès) i Crimea.

La darrera sessió va tenir com a objectiu discutir sobre la implementació dels Principis Rectors de l’ONU sobre empreses i drets humans en situacions de conflicte i postconflicte, en un format de consulta liderat pel Grup de Treball Intergovernamental sobre Empreses i Drets Humans. En aquesta sessió, Anita Ramasastry i Gérald Pachoud van dinamitzar un enriquidor intercanvi d’idees i d’aportacions sobre la responsabilitat de les empreses, les compensacions i reparacions en relació a la construcció de la pau al llarg del cicle del conflicte, per tal d’anar consolidant el projecte que volen presentar el 2020 al Consell de Drets Humans de Nacions Unides.

Al final de la jornada es va celebrar l'Assemblea General de la Xarxa on Maria Prandi i Antoni Pigrau, director del programa “Empreses,, conflictes i drets humans” de l’ICIP, van compartir les sol·licituds per formar part del grup, la possibilitat de futures conferències i la voluntat de continuar amb la sinergia entre el Grup de Treball de Nacions Unides i la Xarxa.