El dimecres 14 de juny l’ICIP va celebrar el seminari Pau més enllà de la seguretat a les polítiques públiques al Museu de Badalona amb l’objectiu d’analitzar quina és la noció de seguretat sobre la que se sustenten les polítiques actuals i, posteriorment, realitzar un examen sobre algunes polítiques concretes per poder plantejar alternatives que comportin un canvi substancial a les polítiques mancades de perspectiva de pau.
En la conferència inaugural, David Chandler, catedràtic de Relacions Internacionals a la Universitat de Westminster i director del Centre for the Study of Democracy, va destacar la necessitat d’anar cap a una pau no securititzada perquè els discursos de la seguretat són massa binaris: nosaltres/ells, bons/dolents. “La pau ha fracassat a nivell internacional a causa de la securitització, perquè s’ha convertit en una seguretat opressiva”, va assegurar, i va advocar per una pau més creativa, plural i transformadora. Segons Chandler, la pau no pot tenir objectius, ha de ser “un procés obert sense fins, prejudicis ni conclusions”.
El seminari també va dedicar una taula rodona a l’impacte exterior de la securitització de les polítiques. Mark Akkerman, investigador a Stop Wapenhandel, i Carme Colomina, periodista i membre de la Junta de l’ICIP, van coincidir a destacar l’aposta de la UE per la militarització de les seves fronteres i l’externalització de la seguretat a tercers països.
En la següent sessió sobre eines de seguretat, es va qüestionar la necessitat de les forces armades en un món on allò que cal protegir ja no és la integritat territorial de l’Estat sinó les persones. Helena Torroja, professora de Dret Internacional Públic a la Universitat de Barcelona, també va posar sobre la taula el fenomen de la privatització de la defensa a través de les empreses de seguretat privada. Torroja va denunciar l’amenaça que suposa per als drets humans que el sector privat reculli competències que fins ara només ostentaven els estats.
L’última taula del seminari es va dedicar a la seguretat interna dels estats. Els ponents van alertar sobre com la resposta securititzadora davant de fenòmens tan diferents com el terrorisme i les mobilitzacions ciutadanes està limitant les llibertats de la població i posa en perill els avenços assolits en l’àmbit dels drets humans. Raymond Taras, escriptor i catedràtic de Ciència Política a la Tulane University, també va reflexionar sobre el discurs de la por i la importància de la càrrega emocional. Segons Taras, les emocions en política corrompen les visions de les coses i tendeixen a fer-ho de forma negativa.
Com a conclusions finals, David Minoves, membre de la Junta de l’ICIP, va constatar que és difícil arribar a una noció compartida de pau i seguretat. Tanmateix, va fer una crida a l’optimisme i a pensar en la pau més enllà de la seguretat per poder establir polítiques públiques de pau.
El seminari, en vídeo (sessió per sessió)

Compartir