L’ICIP va lliurar el passat dimarts 12 d’abril el Premi ICIP Constructors de Pau 2015 al pare caputxí Joan Botam, impulsor de nombroses iniciatives vinculades a la pau i a l’ecumenisme, per ser un dels principals introductors del pacifisme a Catalunya i un clar defensor del diàleg interreligiós i de la religió com a font de pau, en un acte celebrat al Parlament de Catalunya.

La cerimònia, presidida per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i el president de l’ICIP, Rafael Grasa, va comptar amb la presència del guardonat i amb nombrosos representants de diferents tradicions religioses i espirituals de Catalunya, entre els quals l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan Enric Vives.

L’acte, seguit per un centenar llarg d’assistents, el va obrir la intervenció del president de l’ICIP, Rafael Grasa, que va destacar els trets que fan del pare Botam mereixedor del Premi ICIP: “La capacitat per mostrar les múltiples dimensions interconnectades de la pau, la coherència entre les seves conviccions ètiques, religioses i cíviques, l’enorme capacitat de generar diàleg (…) i la fecunda tasca en pro del diàleg interreligiós”. Seguidament, el professor i activista Arcadi Oliveres va glossar la figura de Botam, en un discurs en que va definir el pare caputxí com un artífex de la pau “amb consciència, voluntat, capacitat i compromís”, un “excepcional pioner del diàleg interreligiós” i una persona “a qui podem agrair que ens hagi presentat la pau sense adjectius”.

En el transcurs de l’acte es va projectar un vídeo sobre Joan Botam i el pare caputxí va rebre el guardó de mans de la presidenta del Parlament. En les seves paraules d’agraïment del premi – llegides per l’amic Joaquim Vilar-, el pare Botam va destacar les nombroses vinculacions que ha tingut amb la pau, des de la infància fins a l’entrada als caputxins catalans, la participació a Pax Christi o el seu paper en els fets de la ‘Caputxinada’, l’any 1966. “La pau és la gran utopia que ens interpel·la d’arrel i sedueix”, ha dit. I va reivindicar la pau com el mitjà per ser “més poble, més demòcrates, més constructors”. Botam va dedicar el premi a la seva família, a la comunitat dels caputxins i a Catalunya.

En la clausura, el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, va reivindicar “el diàleg, la negociació i l’entesa que exemplifica el pare Botam”, així com “la desobediència, com a garantia de construir, de fer, d’avançar”. Al seu torn, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va manifestar que “Catalunya ha estat i és un país impulsor de pau” i va destacar el compromís del Parlament amb la pau, com demostra, per exemple, la creació de l’Institut Català Internacional per la Pau. Forcadell també va destacar la implicació i persistència de Joan Botam amb el diàleg interreligiós, un fet fonamental “per combatre la ignorància que alimenta la por, que permet atiar l’odi, com alguns fan actualment a Europa, equiparant la violència terrorista amb una religió”.

El Premi ICIP Constructors de Pau es convoca anualment i consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, activista i artista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol, i una dotació econòmica de 4.000 euros.

Anteriors guardonats amb el Premi ICIP
El Premi ICIP Constructors de Pau va néixer l’any 2011, amb una edició extraordinària que va guardonar el Parlament de Catalunya en representar la continuïtat i el llegat de les institucions Pau i Treva i el Consolat del Mar. Aquell mateix any, la primera edició regular del premi va reconèixer la lluita d’objectors i insubmisos, simbolitzats en Pepe Beunza, primer objector de consciència al servei militar obligatori per raons ideològiques de l’Estat espanyol.

Posteriorment, l’any 2012, el Premi ICIP va ser concedit a cinc Mares de Soacha pel seu treball a favor de la pau i els drets humans a Colòmbia. Amb aquest Premi, l’ICIP va voler reconèixer el seu coratge i la seva perseverança en la recerca de veritat, justícia i reparació per la mort dels seus fills a mans de forces de seguretat de l’Estat i per altres casos d’execucions extrajudicials coneguts com a falsos positivos.

L’any 2013, el Premi ICIP Constructors de Pau va guardonar l’exgeneral nascut a Belgrad Jovan Divjak, pel seu coratge en la defensa de Sarajevo durantla Guerradels Balcans i el seu treball en favor de les víctimes del conflicte.

Per últim, l’any 2014 el Premi ICIP Constructors de Pau va ser concedit a l’organització Women’s International League for Peace and Freedom (Lliga Internacional de Dones perla Pauila Llibertat, WILPF en les sigles en anglès) per la seva trajectòria centenària en el treball de dones per la pau.

Compartir