Barcelona, 5 d’octubre de 2018. – El Comitè Noruec Nobel ha atorgat el Premi Nobel de la Pau 2018 a Denis Mukwege, ginecòleg que ha ofert tractament a milers de dones víctimes de violència sexual al Congo, i a Nadia Murad, activista i víctima d’abusos sexuals per part d’Estat Islàmic, per la seva lluita per posar fi a l’ús de la violència sexual com a arma de guerra i en conflictes armats.
És un reconeixement exemplar que posa de manifest una de les xacres més important, com és la violència sexual, i situa en primera línia del debat públic una greu violació dels drets humans que durant anys ha estat absent en l’anàlisi dels conflictes armats. En paraules del director de l’ICIP, Kristian Herbolzheimer, el premi és també “un reconeixement a l’esforç, el treball i el sacrifici que porten a terme actors de la societat civil en països en conflicte i en situacions de gravetat extrema”.
Aquest premi Nobel de la Pau és alhora la demostració que el món està prenent consciència de l’existència i gravetat de la violència sexual com a crim de guerra contra les dones, i la demostració de la necessitat que cal treballar des de totes les institucions, a nivell nacional i internacional, per eradicar-la. Un món més pacífic passa també perquè els drets de les dones siguin reconeguts i protegits.
Des l’ICIP hem aprofundit sobre la qüestió de la violència sexual com a arma de guerra a través de publicacions de llibres i informes, i la Biblioteca de l’ICIP disposa d’un fons extens sobre aquesta temàtica. Entre els títols que hi ha a disposició dels usuaris destaca precisament “Jo seré l’última” de Nadia Murad, guardonada amb el Premi Nobel de la Pau 2018. La Biblioteca de l’ICIP, especialitzada en bibliografia sobre pau, conflictes, seguretat i drets humans, està situada al carrer Tapineria 10, 1ra planta de Barcelona.

Compartir