Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Actualitat  > L'anunci de dissolució d'ETA, ...
 
Divendres, 04 de maig de 2018

L'anunci de dissolució d'ETA, un pas decisiu cap a la pau

L'ICIP celebra la fi de l'activitat d'ETA i emplaça els diferents actors del conflicte a continuar treballant per assolir una plena reconciliació.


ICIP

L'ICIP celebra la dissolució d’ETA, confirmada aquest divendres 4 de maig a la conferència internacional de Kanbo, al País Basc francès, la qual posa fi a 60 anys d’existència de l’organització terrorista i obre la porta a la possibilitat d’una verdadera construcció de pau després de dècades de conflicte.

La renúncia a l’ús de la violència com a mitjà per assolir objectius polítics és, sens dubte, un triomf de la pau. Tanmateix, la pau positiva va més enllà de la l’absència de violència i exigeix l’articulació d’una convivència basada en el respecte a les llibertats, els drets humans i la justícia social. La construcció d’una pau global és un camí llarg, no faltat d’obstacles, i és per aquest motiu que és indispensable que els diferents actors del conflicte continuïn treballant per superar el dany causat per dècades de violència i la fractura social.

En aquest sentit, emplacem la societat basca en el seu conjunt i les seves institucions, així com les institucions dels governs espanyol i francès, a fer tots els esforços necessaris per tal d’assolir una plena reconciliació basada en el respecte i el diàleg. És responsabilitat de tots aprofitar aquesta oportunitat històrica per tal d’avançar en el camí desitjat. La fi de l'activitat d’ETA i el seu desarmament previ han estat condicions indispensables per encarar amb èxit aquest procés de pau però també ho és la construcció d’una memòria col·lectiva del conflicte, amb un relat que respecti i inclogui totes les víctimes. Queda, doncs, camí a recórrer per superar de manera definitiva i efectiva tants anys de conflicte polític i social.

Des de l’ICIP hem defensat sempre la necessitat d’utilitzar els mitjans pacífics per a aconseguir objectius polítics i resoldre els conflictes. Ara l’anunci de dissolució d’ETA és la confirmació del camí iniciat per la societat basca d’enfrontar-se a la transformació del conflicte mitjançant la paraula.